Maskinklippet Magasin

Här har vi samlat allt ifrån produktguider och skötselråd för dina produkter till inspiration för olika tillfällen. För att du enkelt ska kunna klicka dig runt i magasinet hittar du en menyrad här under med våra kategorier i magasinet.

14 augusti 2017

Rädda gräsmattan under torkan

Långa perioder utan nederbörd är visserligen drömscenariot för alla semesterfirare men det sliter hårt på gräsmattan. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du räddar din gräsmatta under torkan.

Klipp sparsamt

Har du en torr gräsmatta? Under torrare perioder går gräsmattan in i vila och slutar att växa. Se därför till att klippa mer sällan, och när du väl klipper ställer in en högre klipphöjd. Låt minst
två tredjedelar av grässtråets längd vara kvar. Grässtråna fungerar dels som skugga för gräsrötterna och dels som insamlare av dagg. Om gräset har gulnat ska du helt låta bli att klippa.

Robotgräsklippare bästa valet under torka

Inte nog med att roboten sköter klippningen åt dig, robotgräsklipparen är också gräsmattans bästa vän under torkan. Robotgräsklipparen låter gräsklippet ligga kvar på gräsmattan vilket kapslar in fukten samtidigt som gräsklippet fungerar som naturlig näring för gräsmattan. Dessutom känner robotgräsklipparen själv av när och hur mycket gräset behöver klippas, du behöver alltså inte vara orolig över att den klipper för ofta eller för mycket under torrare perioder.

Vattna gräsmattan rikligt men sällan

En gräsmatta består av mellan 70–80 procent vatten. För att den ska hålla sig grön krävs mellan 25–30 millimeters nederbörd per vecka. Ta hjälp av en regnmätare för att hålla koll på nederbörden. Vattna rikligt vid ett tillfälle per vecka så att vattnet tränger ner hela vägen till rötterna. Tänk på att vattna tidigt på morgonen för att undvika avdunstning.
Lättast är att sköta bevattningen med hjälp av en vattenspridare, då kan du både kontrollera mängden vatten och den kan stå på tillräckligt länge så att vattnet tränger ner till rötterna. Var kreativ med när det kommer till var du hämtar vattnet för att inte slösa på dricksvattnet. Samla in regnvatten i tunnor eller använd en vattenpump om du har en större damm eller intilliggande sjö.
Här hittar du mer tips för bevattning

Undvik gödsling under torka

Låt bli att gödsla eller tillföra annan form av näring under torrare perioder. Är marken för torr är risken stor att det du gödslar inte tränger ner till rötterna utan fastnar i bladen och istället bränner gräset – med gula eller bruna fläckar till följd.

Gräsmattan kommer att återhämta sig

Avslutningsvis vill vi ge några tröstande ord på vägen. En etablerad gräsmatta tål mer än vad man tror. Även om gräset ser gult ut återhämtar den sig oftast och blir grön igen vid nederbörd – bara du ger den rätt förutsättningar.

 

Här hittar du hela vårt bevattningssortiment.

Signa upp dig för vårt nyhetsbrev!Fraktfritt över 500 kr
Snabb leverans
100% nöjd kund
Du har 0 produkter att jämföra Jämför nu Rensa listan Du kan inte jämföra fler än 4 produkter samtidigt