Start / Magasinet / Rädda gräsmattan under torkan

Rädda gräsmattan under torkan

Rädda gräsmattan under torkan

Trädgård

Långa perioder utan nederbörd är visserligen drömscenariot för alla semesterfirare men det sliter hårt på gräsmattan. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du räddar din gräsmatta under och efter torkan.

Bevattning och gödsling

Sommarens torka kan leda till bevattningsförbud som ställer till det extra mycket om regnet lyser med sin frånvaro. Men om det kommer ordentligt med regn i slutet av sommaren kan faktiskt gräsmattan börja grönska efter en period av torka, med förutsättning att rötterna överlevt. Det är bra att ge gräsmattan näring redan på hösten för att ge bästa förutsättningarna inför kommande vår. Börja med att kratta undan gammalt, dött gräs för att ge rötterna luft. När regnet kommer eller när det är tillåtet att vattna igen så är det en bra idé att gödsla gräsmattan. Använd ett långtidsverkande gräsmattegödsel för bästa resultat. 

Låt bli att gödsla eller tillföra annan form av näring under torrare perioder. Är marken för torr är risken stor att det du gödslar inte tränger ner till rötterna utan fastnar i bladen och istället bränner gräset – med gula eller bruna fläckar till följd.

En gräsmatta består av mellan 70–80 procent vatten. Optimalt för att den ska hålla sig grön krävs mellan 25–30 millimeters nederbörd per vecka. Ta hjälp av en regnmätare för att hålla koll på nederbörden. Vattna rikligt vid ett tillfälle per vecka så att vattnet tränger ner hela vägen till rötterna. Tänk på att vattna tidigt på morgonen för att undvika avdunstning.

Lättast är att sköta bevattningen med hjälp av en vattenspridare, då kan du både kontrollera mängden vatten och den kan stå på tillräckligt länge så att vattnet tränger ner till rötterna. Var kreativ med när det kommer till var du hämtar vattnet för att inte slösa på dricksvattnet. Samla in regnvatten i tunnor eller använd en vattenpump om du har en större damm eller intilliggande sjö.

Här hittar du mer tips för bevattning.

Klipp sparsamt

Under torra perioder går gräsmattan in i vila och slutar att växa. Se därför till att klippa mer sällan, och när du väl klipper ställer in en högre klipphöjd. Låt minst två tredjedelar av grässtråets längd vara kvar. Grässtråna fungerar dels som skugga för gräsrötterna och dels som insamlare av dagg. Om gräset har gulnat ska du helt låta bli att klippa.

Robotgräsklippare bästa valet under torka

Inte nog med att roboten sköter klippningen åt dig, robotgräsklipparen är också gräsmattans bästa vän under torkan. Robotgräsklipparen låter gräsklippet ligga kvar på gräsmattan vilket kapslar in fukten samtidigt som gräsklippet fungerar som naturlig näring för gräsmattan. Dessutom känner många modeller av robotgräsklippare själv av när och hur mycket gräset behöver klippas, du behöver alltså inte vara orolig över att den klipper för ofta eller för mycket under torrare perioder. Ställ dock in robotens klipphöjd på högsta läget för att låta gräset behålla så mycket fukt som möjligt.

Gräsmattan kommer att återhämta sig

Avslutningsvis vill vi ge några tröstande ord på vägen. En etablerad gräsmatta tål mer än vad man tror. Även om gräset ser gult ut återhämtar den sig oftast och blir grön igen vid nederbörd – bara du ger den rätt förutsättningar.

Produkter som används i artikeln

WOLF-Garten
WOLF-Garten LD 700 A Långtidsverkande Gräsmattegödsel
595 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Husqvarna Nyheter 2024