Start / Magasinet / Är robotgräsklippare farligt för igelkottar?

Är robotgräsklippare farligt för igelkottar?

Är robotgräsklippare farligt för igelkottar?

Maskinklippet

Är det dags att investera i en ny gräsklippare, kanske en robotgräsklippare? Men hur är det då med våra små vänner i trädgården, igelkottarna? I den här artikeln benar vi ut de viktigaste att tänka på när man har robotgräsklippare och igelkottar i trädgården.

Är robotgräsklippare farligt för igelkottar?

Robotgräsklippare kan vara farligt för igelkottar men med rätt åtgärder kan man drastiskt minska riskerna för igelkottarna.

Till skillnad från bilar, åkgräsklippare, rovdjur och andra faror hör igelkotten dessa på långt avstånd och kan därmed avvärja sig från dessa. Robotgräsklippare är tysta och igelkotten märker därav inte av dessa förrän det ofta är för sent.

Här kommer våra säkraste tips för en igelkottssäker trädgård!

Kör robotgräsklipparen på dagen och aldrig på kvällar och nätter när igelkotten är aktiv. Här gäller det att välja en robotgräsklippare som klarar av att klippa hela gräsytan under dygnets ljusa timmar. Vill man vara på den absolut säkra sidan bör robotgräsklipparen bara köras mellan klockan 10-16. Därav är det viktigt att välja en robotgräsklippare med viss överkapacitet i förhållande till gräsmattans storlek.

Forskning visar att det är stor skillnad på olika varumärken av robotgräsklippare och dess design. Enligt en nyligen gjord oxfordstudie visar att robotgräsklippare utrustade med framförallt tre tekniska funktioner ökade igelkottarnas säkerhet:

  • Svängbara knivar - Lätta, svängbara knivar är säkrare än robotgräsklippare utrusdade med fast, solid kniv.
  • Hasplåt - Robotgräsklippare utrustade med hasplåt är säkrare än de varumärken som saknar detta.
  • Framhjulsdrift - Robotgräsklippare utrustade med framhjulsdrift är i regel säkrare än de utan.

Här hittar du alla våra robotgräsklippare och är du osäker vilken som passar dig kollar du i vår smarta köpguide! 

Relaterade artiklar