Start / Magasinet / Så beskär du träd och buskar på bästa sätt

Så beskär du träd och buskar på bästa sätt

Så beskär du träd och buskar på bästa sätt

Trädgård

Funderar du på när det är bäst att beskära träd och buskar? Eller vilka verktyg som gör beskärningen så bra som möjligt? Trädgårdsmästaren Ann-Margreth Jeppsson från Trädgårdsverkstan delar med sig av sina fem bästa beskärningstips.

1. Skaffa bra verktyg och sköt om dem. Köp en bra sekatör så som ARS Pro VS-8XR och en beskärningssåg exempelvis Silky Gomboy handsåg så får du direkt ett bättre resultat. Glöm inte att slipa sekatören regelbundet med ett bryne. Sågbladet kan du byta ut när det har gjort sitt, du behöver alltså inte köpa en helt ny sekatör.

tv-red-7

2. Sträva efter att beskära regelbundet och lagom mycket. Växterna mår oftast inte bra om man beskär jättehårt ett år och sedan lämnar dem åt sitt öde i flera år. Det är också så att små snitt är lättare för växterna att läka.

3. Syftet med beskärningen av träd och buskar är att bygga upp och bibehålla ett stabilt och luftigt grenverk. Man kan behöva ta bort grenar som konkurrerar eller skaver på varandra. Även skadade grenar är lämpliga att ta bort helt eller delvis. En skada efter till exempel ett brott är ofta inkörsport för röta. Behöver du korta in en gren ska det göras utanför en sidogren, så som på bilden nedan.

tv-red-9

4. Anpassa beskärningstiden efter vilket syfte du har med beskärningen och i viss mån vilken växt det är. Vill du stimulera växten att växa och skjuta nya skott ska du beskära under tidig vår innan det grönskar. Då finns energin lagrad i rötterna och det bildas lätt nya skott när den skickas ut i grenarna. Vill du däremot dämpa den effekten ska du beskära i JAS (juli, augusti, september). Då går det bättre att ta bort grenar utan att det bildas en massa nya skott (vattenskott). Det är också lämpligt att dela upp en sådan beskärning på två till tre år.

Man brukar ofta säga att vissa träd och buskar ska beskäras i JAS på grund av olika orsaker. Nu har man kommit fram till att det nya rön som säger att det inte är beskärningstiden som är det viktigaste utan att man beskär på ett korrekt och lämpligt sätt. Det är förstås också skillnad mellan södra och norra Sverige.

tradgardsverkstan-in-article

5. Läs gärna en beskärningsbok eller gå en kurs. Ta hjälp av någon beskärningskunnig person med utbildning och erfarenhet. Det är så viktigt att vi tar hand om våra växter på ett bra sätt.

Vill du ha mer tips från Trädgårdsmästaren Ann-Margreth och hennes kollegor? Missa inte artikeln "Fem experttips för att planera och designa din trädgård" som guidar dig till din drömträdgård. 

Se hela utbudet av sekatörer här.

Se hela utbudet av handsågar här.

Produkter som används i artikeln

ARS Pro VS-8XR Sekatör
760 kr
I lager
Silky Gomboy Proff handsåg

Från

469 kr
+Finns i flera varianter
Gå till

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman