Start / Magasinet / Så gör du din midsommarkrans

Så gör du din midsommarkrans

Så gör du din midsommarkrans

Trädgård

Midsommar är ett perfekt tillfälle att göra egna DIY dekorationer till midsommarfirandet, och självfallet ska du göra din egna midsommarkrans! I denna guide får du tips på hur du gör en midsommarkrans som håller hela dagen, oavsett om ni dansar små grodorna eller leker midsommarlekar.

Detta behöver du för att binda din midsommarkrans

Sällskap – Finns det något mysigare än att samlas kring kransbindandet och äta lite jordgubbar samtidigt? Svar nej!

Stommen – Vi rekommenderar en stomme av naturmaterial. Du behöver ett par grenar/kvistar av den flexibla sorten, gärna björk, pil, kaprifol eller en längre segare växt.

Blommor  Kransens hjärta är såklart blommorna! Vill du ha en krans som ser ut som en sommaräng med ängsblommor eller en mer minimalistisk krans med odlade blommor? Varför inte blanda! Det är ju faktiskt bara just du som väljer hur din krans ska se ut.

Grönska – Fyll ut din krans med önskad grönska, blanda olika typ av blad om du vill få till den där somriga, lite rufsiga looken! Vill du istället ha en mer städad/minimalistisk krans kan du använda dig av en lite plattare blad, exempelvis rönn.

Verktyg – Använd en sekatör och en avbitartång.

Övrigt material – Ståltråd eller blomtråd och eventuellt blomtejp om du föredrar.

Gör en stomme av kvistar till din midsommarkrans

Storlek på din stomme – Att behöva ta av sig kransen under dagen för att den är för liten eller för stor har nog de flesta varit med om. Undvik detta genom att tänka igenom vad du vill ha för utfyllnad i din krans innan du börjar. Vill du ha en tjock krans med mycket gröna kvistar behöver din stomme vara något större än om du vill ha mindre grönt. Tänk även på att bladen komprimeras under dagen och gör att kransen därmed blir något större. Din stomme bör vara ca. tio centimeter längre än ditt huvudmått, för att få tillräckligt med utrymme för att göra ett bra fäste.

Uppmjukning av grenar/kvistar  När du gör en stomme utav grenar/kvistar, rekommenderar vi att du mjukar upp dem så de inte knäcks. Det gör du genom att hålla om grenen/grenarna med händerna tätt ihop, tumme mot tumme. Böj dem sedan genom att pressa isär händerna utan att släppa greppet. Upprepa böjningen längs med hela kvisten tills den är mer flexibel och formbar.

Bind ihop ändarna – Använd de extra tio centimeterna till att göra ett ordentligt fäste så din krans håller sig i rätt storlek. Placera ändarna omlott med varandra med ca. 5 cm, och linda det överlappande partiet med ståltråd eller blomtråd. 

Addera grönska i kransen

Oavsett om du har gjort din stomme helt av lövfria kvistar, eller om du vill komplettera med mer grönt är det nu din krans börjar ta form på riktigt! Addera kvistar och grönska av önskad sort, har du testat murgröna? Lägg kvistarna längs med stommen och fäst med ståltråd, blomtråd eller blomtejp efter önskad tjocklek.

Addera blommor i kransen

Nu kommer vi till den roligaste delen, det är dags att personifiera din krans med vackra blommor och växter. Bara fantasin kan sätta stopp för dig! Du kan exempelvis använda köpta blommor, egenodlade blommor, ängsblommor, gräs, eller blad från blommor och buskar. Fäst blommorna med blomtejp, blomstertejp, snöre, ståltråd eller fläta in stjälkens i stommen.

Vill du ha en tät krans kan du göra små bukettknyten som du fäster tätt i stommen. Vill du ha en enhetlig krans är det fördelaktigt att göra flera knyten som ser likadana ut, så mönstret upprepas i kransen. Om du istället vill ha en krans som ser lite rufsigare ut kan du placera blommorna direkt i kransen mer sporadiskt. Du kan även göra bukettknyten som du placerar lite mer sporadiskt i kransen. 

Midsommar-artikel-1
Midsommar-artikel-2

Håll din krans fin hela dagen! 

Om du gör kransen en tid innan du ska använda den förvaras den bäst på en mörk och sval plats, gärna i en kyl. Du kan även spraya den med vatten och placera den i en försluten plastpåse. Passa på att fräscha upp den under dagen genom att spraya den med vatten och lägg den på ett svalt utrymme om du inte har den på dig.

Vill du göra fler DIY dekorationer? Läs mer om hur du gör din midsommarstång eller odlar potatis lagom till midsommar.

Glad midsommar önskar vi på Maskinklippet! 

midsommar-artikel-3

Produkter som används i artikeln

FELCO Sekatör Bypass F 2, 21,5 cm
699 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman