Start / Magasinet / Så slipar du din yxa

Så slipar du din yxa

Så slipar du din yxa

Skog

Få saker sätter myskänslan lika mycket som en sprakande brasa, men många timmar vid huggkubben sätter sina spår på yxbladet. Vi har bästa tipsen för hur du snabbt slipar den tillbaka till nyskick!

Skydda händerna

Du kommer hålla yxbladet i alla tänkbara vinklar – välj ett par handskar som gör det omöjligt för eggen att skära igenom.

Håll formen

Formen på yxhuvudet är anpassat efter yxans användningsområde: spetsiga eggvinklar för mjuka träslag, trubbiga för hårda och tunna, raka eggar för täljning. Slipa alla sidor så att ursprungsformen inte förändras.

Fila bort ojämnheter

Det kan vara frestande att gå loss med slipmaskin och smärgelskiva för att få bort större ojämnheter, men om stålet blir för varmt kan härdningen förstöras. Välj istället en finhuggen flatfil.

Fila lika mycket på båda sidor och längs med hela eggen. Är eggen rak ska hela ligga an mot filen. Börjar stålet bli för varmt kan du kyla med vatten.

Jobba vått

Handlar det om vanligt slitage kan du gå direkt på våt slipsten eller ett grövre vått bryne. Följ eggens form och slipa lika mycket på alla sidor. Har du en rak egg och jobbar med en roterande slipsten, lägger du först ner bakre kanten av eggen och viker sedan ner resten tills hela ligger an mot stenen.

Dags för finliret

Till sist är det dags att ta bort råeggen och smårepor. Råegg uppstår på slutet av slipningen, när eggen har blivit så tunn att den böjer sig uppåt.

Nu behövs två brynen, först ett grövre och senare ett finare. Även här vill du jobba vått - blöt brynet och jobba med cirklande rörelser. Vänd ofta och torka rent eggen med jämna mellanrum så att inte lösa råeggsbitar skapar nya repor.

Förvara yxan rätt

Avsluta med att torka rent och förvara sedan yxan i ett rum som inte är för torrt. Pannrum går bort, har du otur torkar skaftet ut och lossnar från yxskallen.

Källor: Gränsforsbruk (https://www.gransforsbruk.com/yxkunskap/yxans-skotsel/), boken ”Ved” av Lars Mytting, Natur och Kultur, 2012

Hos oss hittar du ett stort utbud av yxor som klyvyxor, friluftsyxor, allroundyxor och mycket mer.  

Produkter som används i artikeln

Husqvarna Flatfil 150 mm
49 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Röja din egen skog - Så gör du!