Start / Magasinet / Välj rätt gräsklippare för dina behov

Välj rätt gräsklippare för dina behov

Välj rätt gräsklippare för dina behov

Trädgård

Få saker luktar lika mycket sommar som nyklippt gräs och få maskiner har en lika självklar plats i trädgårdsskjulet som en gräsklippare. Men att veta vilken typ av gräsklippare en ska välja är inte alltid det lättaste. Robotgräsklippare, åkgräsklippare, gåbakomgräsklippare eller handjagare? Vi listar fördelarna för du ska hitta den rätta för just dig.

1. Robotgräsklippare – grönare gräs och tid över till annat

Gräsklippning är ett av trädgårdens mest frekventa trädgårdsmoment. Slipp stressen med att hinna klippa i takt och lägg tiden på annat med hjälp av en robotgräsklippare. Den enda arbetsinsatsen du behöver göra är att installera den, vilket är enkelt avklarat på några timmar. När det väl är gjort sköter robotgräsklipparen resten. Med hjälp av begränsningsslingan som läggs ut i samband med installationen håller roboten själv koll på vilket område den ska klippa. Stöter den på hinder som ett träd eller en studsmatta, backar den själv bak och väljer en ny klippslinga.

Väljer du bara rätt modell kan robotgräsklipparen fixa både väldigt stora trädgårdar och väldigt kuperade underlag. Husqvarnas Automower klarar en lutning på upp till 45 %. Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt storlek på robotgräsklippare.

Den klipper kort, men ofta, och låter det avklippta gräset ligga kvar vilket leder till extra näring och en grönare gräsmatta. När det är dags för laddning söker den själv upp sin laddstation. Har du barn eller husdjur som gärna leker på gräsmattan kan du tidsinställa klippningen direkt på kontrolldisplayen. Men skulle robotgräsklipparen vara ute samtidigt känner den också av dem och reagerar med att backa.

Du hittar alla våra robotgräsklippare här.

2. Åkgräsklippare – för de riktigt stora ytorna

Hur härligt det än är med riktigt stora gräsmattor kan tidsåtgången och ansträngningen för att hålla de trimmade lätt ta bort charmen. Det är då åkgräsklipparen kommer in och räddar dagen. Vi sticker inte under stolen med att de är roliga att köra, men den största vinningen är hur effektiva de är.

Precis som vid valet av robotgräsklippare gäller det att utgå ifrån hur din trädgård ser ut. Är den väldigt kuperad är en åkgräsklippare med fyrhjulsdrift att föredra.

För de riktigt knixiga trädgårdarna med många vinklar och hinder gäller det att välja en trädgårdstraktor med liten svängradie. Flera av modellerna från Cub Cadet är nere på 17 cm. Väljer du en modell med frontmonterat klippaggregat får du en gräsklippare som är lika lättmanövrerad som effektiv. Du kommer enkelt åt utrymmen runt häckar, träd, staket och gångar.

Flera av våra modeller går att kombinera med tillbehör såsom borste och uppsamlare, för underhåll av gångar och för att enkelt samla upp det klippta gräset. Köper du till plog får du ett troget arbetsredskap som funkar året om.

Du hittar alla våra åkgräsklippare här.

3. Gåbakomklippare – klassikern som står sig

Överlägset mest populär bland varianterna av gräsklippare är gåbakomgräsklipparen. Det är lätt att förstå varför - den är enkel att använda, effektiv i sin klippning och kan klara riktigt stora gräsmattor. I dag går den att få som eldriven, batteridriven och bensindriven.

De batteridrivna gåbakomgräsklipparna är perfekt för dig med en mindre till medelstor gräsmatta (upp till 500 kvm). Batteriet räcker gott och väl till en klippning. Den är tyst, miljövänlig och lätt att manövrera tack vare sin låga vikt. Den finns även med drift för en ännu bekvämare gräsklippning.

Den eldrivna gräsklipparen klarar ännu lite större gräsmattor än den batteridrivna, förutsatt att det finns eluttag. Modeller som MTD Optima 34 E har utrustats med en mulchingplug och ett bakutkast som gör att de också kan hantera högre gräs samtidigt som den smala klippbredden (34 cm) gör att den kommer åt också i trånga passager. Tänk på att hålla koll på sladden så att den inte fastnar i buskar eller råkar kapas.

Klassikern i sammanhanget, den bensindrivna gåbakomklipparen klarar gräsmattor på upp till 2 000 kvm. Den är effektiv också vid riktigt högt eller vått gräs. Flera av Husqvarnas modeller är utrustade med AFTech-teknologi som gör att skärbladen skapar en luftström som lyfter gräset i samband med klippningen. Det ger ett jämnare resultat samtidigt som gräset lättare transporteras till uppsamlaren. Fartkontroll och automatiskt stopp när man släpper bågen är ytterligare två funktioner som gör klippningen både lättare och säkrare.

Du hittar alla våra gå-bakom gräsklippare här.

4. Handgräsklippare – ett klipp för dig och för miljön

Den kostar inget i drift, är tyst, luktfri och miljövänlig - det finns många anledningar till att handjagaren har överlevt motoriseringen. Tillhör du dessutom typen som ser trädgårdsarbetet som ett träningspass är handgräsklipparen perfekt, gräset får sig en trimning och du får en motionsrunda på köpet. Klippet fördelas fint över gräsmattan och det tar inte mycket längre tid än om du använt en motordriven gräsklippare.

På friklippare, eller lågfriktionsklippare som de också kallas, går klippcylinderns skär fri från balken vilket gör dem både lättare att rulla och ytterligare lite tystare än de klassiska modellerna. Husqvarna 540 är tystast på marknaden och kan användas med en uppsamlare så att du slipper gå efter med räfsa. Värt att tänka på är att skären behöver slipas oftare på friklipparna i och med att de inte slipas automatiskt. För väldigt stora eller kuperade gräsmattor där handgräsklipparen inte riktigt räcker till kan de ändå fylla en funktion – du kommer enkelt åt under buskar och vid dikeskanter.

Produkter som används i artikeln

Husqvarna R 214TC Rider Comfort edition - inkl. klippaggregat
47 900 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman