Start / Magasinet / Varför vertikalskära gräsmattan?

Varför vertikalskära gräsmattan?

Varför vertikalskära gräsmattan?

Tips & Råd

Trädgård

En välskött gräsmatta är inte bara en vacker syn utan också en funktionell del av trädgården. För att säkerställa att gräsmattan förblir frodig och motståndskraftig mot sommarens påfrestningar är det viktigt att utföra regelbunden skötsel. En av de avgörande metoderna för att upprätthålla en hälsosam gräsmatta är vertikalskärning. Här får du reda på varför vertikalskärning är en nödvändig del av gräsmattans vård och hur det kan gynna dess tillväxt och livslängd.

När ska man vertikalskära gräsmattan, vår eller höst?

En av de vanligaste frågorna när det gäller vertikalskärning är tidpunkten för att utföra denna åtgärd. Både våren och hösten erbjuder lämpliga förhållanden för vertikalskärning, men det finns vissa skillnader att beakta. På våren, efter den långa vintern, stimulerar vertikalskärning tillväxten av nya skott och rotutveckling, vilket resulterar i en tätare och mer jämn gräsmatta under sommarsäsongen. Å andra sidan kan vertikalskärning på hösten bidra till att förbereda gräsmattan inför den kommande vintern genom att avlägsna döda grässtrån och främja luftcirkulationen och näringsupptaget.

Lufta gräsmattan regelbundet

För att upprätthålla en frisk och robust gräsmatta kan du överväga att lufta gräsmattan regelbundet med exempelvis en hålpipeluftare. Luftning, eller att perforera gräsmattan med små hål, främjar luftcirkulationen i marken och minskar markens täthet. Detta förbättrar jordens genomsläpplighet och gör det lättare för vatten, luft och näringsämnen att nå gräsets rötter. Genom att kombinera vertikalskärning med luftning kan du maximera gräsmattans hälsa och vitalitet, vilket resulterar i en grönare och mer livlig gräsmatta.

Gödsla efter vertikalskärning

Efter att ha vertikalskärt och luftat gräsmattan är det viktigt att tillföra rätt näring för att främja fortsatt tillväxt och återhämtning. Genom att gödsla gräsmattan med lämplig gödsel ger du den de näringsämnen den behöver för att blomstra. En balanserad gödsling efter vertikalskärning hjälper till att stärka gräsets rötter, främja tillväxten av nya skott och förbättra gräsets motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur.

I vårt omfattande sortiment av vertikalskärare finns något för alla gräsmattor! 

Produkter som används i artikeln

Fraktfritt
Husqvarna S138C Vertikalskärare El
3 190 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman