Start / Trädgård / Vertikalskärare & Mossrivare

Vertikalskärare & Mossrivare

Med en vertikalskärare eller mossrivare får du glädje av din gräsmatta på lång sikt. När du vertikalskär så släpper du in luft och ljus för god tillväxt.

1 till att visa...

Visar 24

av 47 produkter
Fraktfritt
Husqvarna S138C Vertikalskärare El

Husqvarna S138C Vertikalskärare El

Inkl. mossrivare/knivbalk

3 190 kr
I lager
Sida 1 av 3
123
Triss i trädgårdsinspiration
Så får du gräsmattan mossfri
Så fixar du den perfekta gräsmattan

Därför ska du vertikalskära gräsmattan

Ogräs, mossa, gammalt gräsklipp och utbredd gräsfilt tas bort ur gräsmattan vid vertikalskärning. På så sätt klarar också gräsmattan tyngre regnperioder bättre och luft-/näringsupptagningen förbättras långsiktigt. Ge din gräsmatta en hälsokur, köp en vertikalskärare och gör gräsplanen till din egna gröna oas. Kärt barn har många namn, vertikalskärare kallas även luftare eller gräsmatteluftare.

Hur fungerar vertikalskärning av gräsmattan?
Som den naturliga samlingspunkten under sommarhalvåret utsätts gräsmattan för en hel del påfrestningar. När vi går, leker, sitter eller springer på den packas markytan vilket kan leda till att gräsrötterna får syrebrist. Med en vertikalskärare ristar man grunda parallella skåror i gräsmattan. På så sätt luftas gräsmattan och packningen bryts upp. Skårorna bör ligga på ett djup om cirka 10 millimeter med ett avstånd om cirka 30 millimeter. Vänta med att vertikalskära tills gräsmattan känns fast att gå på och upprepa sedan igen under hösten.

Fördelar med vertikalskärning
Ogräs och mossa får lättare fästa i en försvagad gräsmatta. Genom att vertikalskära mattan tillförs nytt syre vilket ökar gräsets motståndskraft, samtidigt som såväl mossa som ogräs rivs upp tillsammans med gamla gräsrester. Gräsets rotandning förbättras av luftningen vilket leder till att vatten lättare kan tränga ned i marken och gräsets möjligheter till näringsupptagning ökar. Gräsrötterna stimuleras av att delas och börjar producera sidoskott vilket i sin tur leder till en tätare gräsmatta.

Välj rätt vertikalskärare för din gräsmatta
Vertikalskärare finns i en rad olika utföranden, gemensamt för de du hittar på Maskinklippet är att de alla har roterande skär och att de är motordrivna. Vertikalskärning är annars ett tungt arbete. Utgå från din gräsmatta, ju större yta desto effektivare modell bör du välja. För den riktigt stora gräsmattan är en MTD Optima 38 VO perfekt, den har 16 knivblad till vilka skärdjupet enkelt kan justeras och har såväl en mossrivarbalk och vertikalskärarbalk samt uppsamlare. För villa- eller radhusträdgården kan du gå ner en modell, både MTD Optima 37VE och WOLF-Garten VA 346E har effektiva knivar och kommer med såväl mossrivarbalk och vertikalskärarbalk samt uppsamlare. Vill du undvika onödiga utsläpp och buller finns eldrivna varianter, såsom Husqvarna S138C och Gardena EVC 1000. Du ställer enkelt in skärdjupet från handtaget och överbelastningsskydd ser till att arbetet fortlöper utan avbrott och onödigt slitage på motorn.

Eftervård
När vertikalskäraren har gjort sitt är det dags för eftervården. Om din vertikalskärare inte har uppsamlare är det dags att räfsa ihop gammalt gräs, mossa och ogräs som har rivits loss. Det kan sedan med fördel läggas på komposten. Därefter är det dags att toppdressa gräsmattan, det görs för att förbättra gräsmattans hållbarhet och består av en blandning av sand och jord. Fördela ut jordhögar över gräsmattan och kratta sedan ut dem jämnt för att fylla igen hålen efter vertikalskäraren. 2-4 liter toppdress per m² gräsmatta är en bra mängd att sikta på. Stödså med nytt gräs om det behövs.Avsluta med att gödsla gräsmattan. Använd gärna ett långsamverkande gödningsmedel för bästa resultat. Nu kommer du att märka resultat när grönska kommer.