Start / Magasinet / Så fixar du den perfekta gräsmattan

Så fixar du den perfekta gräsmattan

Så fixar du den perfekta gräsmattan

Trädgård

Efter en lång och kall vinter brukar gräsmattan se trött och hängig ut. Näringsbrist och mossa är vanligt förekommande problem. När våren gjort sitt intåg längtar många av oss efter härliga grillfester och sköna barfotadagar i trädgården. Självklart står den perfekta gräsmattan högt i kurs på önskelistan. Här får du tips på hur du skapar en grön, slitstark och vacker gräsmatta. För att få bukt med detta är det viktigt att satsa på rätt omvårdnad – och börja i tid. Här är några saker att tänka på för att få den perfekta gräsmattan.

1. Gödsling

Precis som allt annat levande behöver gräsmattan näring för att hålla sig vid liv. För att få en frisk och grön gräsmatta är det därför viktigt med gödsling. Se till att börja gödsla så fort snön försvunnit och gräsmattan visar tecken på grönska (gärna under mars-april).

I dag finns det en mängd olika gödningsmedel på marknaden. För bästa resultat bör du välja ett långtidsverkande gödningsmedel. Undvik konstgjorda gödningsmedel ­– dessa innehåller ofta alldeles för mycket kväve. Kväve gör att gräset växer fort, men gräsmattan blir inte lika tät och slitstark som med en långtidsverkande variant. Långtidsverkande gödsel är dyrare, men räcker längre.

Var noga med att gödsla minst tre gånger per säsong ­, hellre lite och ofta (istället för mycket på en gång). På så vis bygger du upp en frisk och tålig gräsmatta som växer i en behaglig takt.

Du hittar all gödning och gräsfrö här.

2. Bekämpa mossa

Den främsta anledningen till uppkomst av mossa är att gräsmattan har näringsbrist. Detta, i kombination med skugga och låga pH-värden gör att mossan lätt tar över. Även här är det viktigt med gödsling. Gödsling förhöjer jordens pH-värde och förstärker gräset så att det slutligen konkurrerar ut mossan. Har du allvarliga problem med mossa kan det vara bra att kombinera gödslingen med ett mossbekämpningsmedel alternativt en mossrivare. Här kan du läsa mer om hur du får en mossfri gräsmatta.

Du hittar alla mossrivare och vertikalskärare här.

3. Klippning

Ju oftare du klipper desto finare blir din gräsmatta. Satsa på att klippa gräsmattan en eller två gånger i veckan under säsong. Tycker man det är jobbigt att klippa så ofta kan det vara bra att investera i en robotgräsklippare. Fördelarna med robotgräsklipparen är många, bland annat att den klipper grässtråna ofta och från olika håll. Gräsklippet blir sedan kvar på gräsmattan, vilket fungerar som ett naturligt gödningsmedel. Detta innebär att du inte behöver tillsätta lika mycket näring, samtidigt som du på sikt får en friskare, grönare och tätare gräsmatta.

Du hittar alla robotgräsklippare här.

4. Bevattning

Hur ofta du ska vattna beror på vilken typ av gräsmatta du har. Har du en väletablerad gräsmatta behöver du inte vattna så ofta, men desto rikligare. Viktigt är att inte vattna mer än du behöver ­- en ständigt våt gräsmatta främjar uppkomsten av skadeinsekter och mossa. En bra tumregel är att vattna 25 – 30 mm en gång per vecka. Har du en nysådd gräsmatta gäller dock raka motsatsen, då bör man vattna ofta och lite. Med ett uppdaterat bevattningssystem blir bevattning bokstavligen ”a walk in the park”.

Du hittar all bevattning här.

Produkter som används i artikeln

WOLF-Garten LD 700 A Långtidsverkande Gräsmattegödsel
595 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Från hjärtsjukvård till trädgårdsdröm - Villa Wessman