Start / Magasinet / Så servar du din gräsklippare

Så servar du din gräsklippare

Så servar du din gräsklippare

Service & Underhåll

Känns din gräsklippare trött efter vintervilan? Klipper den inte lika bra längre eller går den lite ojämnt i motorn? Då kan det vara dags för en service! Här går vi igenom steg för steg hur du servar din gåbakomgräsklippare och gör den redo för ännu en sommar!

Hur servar jag min gräsklippare?

 1. Börja med att göra en visuell kontroll av din gräsklippare. Syns det några tecken på läckage, sprickor eller något annat avvikande?
 2. Starta gräsklipparen och kontrollera säkerhetsfunktioner såsom dödmansgrepp.
 3. Tvätta gräsklipparen genom att skölja bort gräsrester och smuts med en trädgårdsslang. Använd ett rengöringsmedel och en skurborste. OBS! Vid rengöring under maskinen när olja finns kvar i motorn är det viktigt att vinkla gräsklipparen så att tändstiftet pekar uppåt. Skölj därefter av med vatten och låt maskinen torka ordentligt. 
 4. Töm motorn på olja med hjälp av en oljesug.
 5. Ta loss tändhatten från tändstiftet.
 6. Ta loss kniven med hylsnyckel eller mutterdragare. När ingen olja finns kvar i motorn går det bra att lägga gräsklipparen på sidan för att lättare komma åt. Slipa kniven eller byt vid behov. Vid slipning är det viktigt att slipa lika mycket på bägge sidor av kniven för att inte vibrationer ska uppstå under körning.
 7. Kontrollera och spänn drivremmen om din gräsklippare är utrustad med drivning. Kolla efter torrsprickor eller andra skador och byt vid behov.
 8. Kontrollera vajrar, gasvajer och dödmansgrepp och spänn eller byt vid behov. 
 9. Kontrollera drivdäcken och byt om dessa börjar bli slitna. Med nya fräscha däck kommer gräsklipparen ta sig fram lättare. 
 10. Kontrollera startsnöre och byt vid behov.
 11. Byt luftfilter.
 12. Byt tändstift med hjälp av en tändstiftsnyckel.
 13. Byt eventuella skadade eller torrspruckna bränsleslangar.
 14. Fyll på motorolja. Använd en oljetratt för att undvika oljespill utanpå motorn. Kontrollera på stickan så att det är rätt oljenivå på motorn.
 15. Tanka gräsklipparen. Använd med fördel alkylatbensin för både motorn, miljön och din hälsas skull.
 16. Sådär! Nu är din gräsklippare redo för ännu en sommar!

De vanligaste reservdelarna till gräsklippare hittar du här! Är du osäker på om delarna passar till just din maskin kan du kolla under sprängskisser. Identifiera din maskins typskylt. På denna skylt finner du både produktnummer, serienummer, modellbeteckning och årsmodell. Vid byte av motorns delar behöver du istället leta upp motorns typskylt där du finner modell, typ och kod på motorn. På vissa modeller kan dessa skyltar vara instansade och finnas under kåpor.

Missa inte våra läsvärda artiklar Så servar du din åkgräsklippare och Rider Förbered din robotgräsklippare för vinterförvaring

Produkter som används i artikeln

Husqvarna
Husqvarna Motorolja WP4T SAE30
84 kr
I lager

Relaterade artiklar

MAGASIN

Champion Elverk - Felsökning & Åtgärder